Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

quiche lorraine

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1 szklanka
masło 100 gram
jajko 1 sztuka
śmietana 30% 200 ml
jajko 4 sztuki
boczek wędzony 200 gram
sól
cebula 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: quiche lorraine

Forma 24cm
Najpierw trzeba zagnieść ciasto z mąki, masła i jajka. Mąkę pszenną można zastąpić mąką razową. Można też iść na łatwiznę i kupić gotowe ciasto kruche lub też upieczony spód do tarty. Najlepiej zrobić ciasto wcześniej i schłodzić je w lodówce.
Następnie trzeba wylepić ciastem formę i podpiec je w temperaturze 180stopni (z papierem i kulkami, żeby nie rosło)

Masa
------
Jajka trzeba zmiksować, następnie wlać śmietanę, doprawić, wymieszać z boczkiem pokrojonym w kostkę.
Masę trzeba wylać na ciasto i wstawić do gorącego piekarnika na ok 30 minut (160stopni).
Można poszaleć z nadzieniem - dodać podsmażoną cebulę, brokuły, groszek, szczypiorek, łososia, suszone pomidory.

Można jeść na ciepło i na zimno. Jako danie główne dla 4 osób, jako element zimnego bufetu dla 8-10.

Można obniżać kaloryczność używając śmietany 12 a boczek zastępować szynką parmeńską, zamiast masła do ciasta dodać jogurt bałkański.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Barbara40 23.07.2011 13:56
moze byc fajny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak