Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tarta szpinakowa

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szpinak świeży lub mrożony ok 1 szklanka
ciasto francuskie 1 op
czosnek
sól
Pieprz biały mielony Prymat
jaja 2 sztuki
masło klarowane 2 -3 łyżki
ser biały 250 (twarogowy)

Przepis i sposób przygotowania na: tarta szpinakowa

Idziemy na łatwiznę i kupujemy gotowe ciasto francuskie. Układamy w formie o średnicy ok 24cm, przykrywany papierem do pieczenia, wrzucamy kulki lub fasolę. Podpiekamy, usuwany papier i kulki.

Szpinak z przyprawami podsmażamy na maśle (ma wyjść ok 1 szklanka), dorzucamy ser biały i dokładnie mieszamy, Jajka miksujemy i wlewamy do masy serowo-szpinakowej, całość wlewamy na podpieczone ciasto i zapiekamy prze ok 30minut w temp 160 stopni.

Ser biały można zastąpić ricottą, dorzucić pomidory suszone. Jako danie główne wystarczy dla ok 4 osób, jako jedno z wielu -8.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak