Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto ze śliwkami i rabarbarem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka przenna 3 szkl
margaryna 25 dag
cukier puder 2/3 szkl
śmietana 3-4 łyżki
cukier waniliowy 2 łyżeczki
żółtko jajek 3 szt
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
rabarbar 1/2 kg
cukier kryształ 2-3 łyżki
śliwki węgierki 1/2 (z syropu)

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto ze śliwkami i rabarbarem

Na stolnicę przesiać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę i dokładnie posiekać nożem. Żółtka wlać do miski, wsypać cukier puder, cukier waniliowy i utrzeć, dodać śmietanę, wymieszać. Żółtka ze śmietaną połączyć z mąką i wyrobić ciasto. Następnie 1/3 ciasta włożyć na 1/2 godziny do zamrażalnika a pozostałą część do lodówki. Ciasto z lodówki rozwałkować. ułożyć na przygotowanej brytfannie, posypać bułką tartą. Śliwki osączyć z zalewy, wyłożyć na ciasto, na śliwki wsypać oczyszczony i pokrojony rabarbar, posypać cukrem. Następnie wyjąć ciasto z zamrażalnika i zetrzeć na tarce o dużych otworach, posypać po wierzchu tak jak kruszonką. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 170 stopni na złoty kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 01.03.2014 17:14
smaczne ciasto
Angelika10 26.01.2014 00:28
fajne ciasto
IlonaAlbertos 16.08.2013 23:44
Coś dla mnie.
Seba 06.03.2012 00:32
smaczne
Motorek 22.12.2011 21:25
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak