Sposób przygotowania

Na stolnicę przesiać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę i dokładnie posiekać nożem. Żółtka wlać do miski, wsypać cukier puder, cukier waniliowy i utrzeć, dodać śmietanę, wymieszać. Żółtka ze śmietaną połączyć z mąką i wyrobić ciasto. Następnie 1/3 ciasta włożyć na 1/2 godziny do zamrażalnika a pozostałą część do lodówki. Ciasto z lodówki rozwałkować. ułożyć na przygotowanej brytfannie, posypać bułką tartą. Śliwki osączyć z zalewy, wyłożyć na ciasto, na śliwki wsypać oczyszczony i pokrojony rabarbar, posypać cukrem. Następnie wyjąć ciasto z zamrażalnika i zetrzeć na tarce o dużych otworach, posypać po wierzchu tak jak kruszonką. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 170 stopni na złoty kolor.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !