Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos Karmelowy

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 125 mililtrów
cukier 220 gram
śmietana 30% 300 militrów

Przepis i sposób przygotowania na: Sos Karmelowy

Przepis na ten sos znalazłam tutaj http://zpierwszegotloczenia.pl/przepisy/sos-karmelowy/ z mojej strony mała modyfikacja - dodałam więcej śmietany:)

Wsypać do rondelka cukier, zalewamy wodą i mieszamy do momentu rozpuszczenia się cukru.
Potem nie mieszamy - to ważne:) no chyba że chcecie robić jeszcze raz;)
Gdy syrop będzie miał odpowiednią barwę - karmelową, dodajemy powoli śmietanę - uwaga mocno bulgocze.
U mnie trwało to 35 minut.
Gotujemy jeszcze minutkę i gotowe:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

smerfetka79 09.06.2012 11:47
chętnie skorzystam z tego pomysłu:))Dodaje do mojej księgi:)
smakosz1988 27.04.2012 17:07
super
angelika14 23.03.2012 17:53
mniam;):) bardzo lubię takie sosiki
anemon 04.08.2011 07:21
Lubię ten sos do deserów, z tym że ja nie dodaję wody.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak