Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z ziemniakami w trzech smakach

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1,5 kg
pomidor malinowy 2 szt.
cebula biała 1 szt.
papryka żółta 1 szt.
kalafior 1/2 szt.
kabaczek 1/2 szt.
fasolka szparagowa 30 dag
mięso mielone 30 dag
jajko 4 szt.
masło 3 łyżki
mąka pszenna 6 łyżek
mleko 600 ml
koperek 1 pęczek
ser żółty 40 dag
czosnek 2 ząbki
papryczka chili 1 szt.
sól do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z ziemniakami w trzech smakach

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, przecedzić i ostudzić. 3/4 ziemniaków przepuścić przez maszynkę do mielenia, a pozostałe pokroić na ćwiartki. Przełożyć do dużej misy, wymieszać z posiekanym koperkiem, 3 jajami i czarnym mielonym pieprzem. Podzielić na trzy równe części.

Pomidory obrać ze skórki, drobno pokroić. Połączyć z 1/3 ziemniaków.

Paprykę oczyścić, zetrzeć na tarce i dodać do drugiej części ziemniaków. Wymieszać.

Kabaczek obrać, wydrążyć środek i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Dodać do ostatniej części ziemniaków. Wymieszać.

Na patelni roztopić odrobinę masła. Dodać posiekany czosnek oraz papryczkę chili. Lekko podsmażyć. Mięso mielone przełożyć na patelnię. Posypać przyprawą do mięsa mielonego, czarnym mielonym pieprzem oraz solą. Smażyć 10 minut. Ostudzić i wymieszać z jajem.

Kalafior oraz fasolkę ugotować na półtwardo w osolonej wodzie. Ostudzić. Kalafior delikatnie rozgnieść, a fasolkę pokroić na drobne części.

Cebulę obrać, pokroić w grubą kostkę, a następnie przecisnąć przez praskę.

W rondlu rozpuścić pozostałe masło. Dodać mąkę pszenną i zasmażyć, uważając, aby się nie zrumieniła. Dodać mleko, cebulę oraz przyprawy: sól, czarny mielony pieprz i gałkę muszkatołową. Cały czas mieszając - zagotować. Podzielić na 3 części.

Ser żółty zetrzeć na grubych oczkach tarki. Podzielić na 5 równych części.

Naczynie żaroodporne posmarować częścią cebulowego beszamelu. Następnie układać kolejno ziemniaki z papryką, część żółtego sera, kalafior, żółty ser, ziemniaki z papryką, żółty ser, mięso mielone, beszamel cebulowy, fasolkę szparagową, ser żółty, ziemniaki z kabaczkiem, pozostały beszamel i na samym wierzchu żółty ser.

Piec 30 minut w temperaturze 190ºC.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 04.10.2011 12:24
super wygląda
aguus 11.08.2011 10:30
Super propozycja!
Gosia40 04.08.2011 16:39
Rewelacyjna zapiekanka!
Misiek1 25.07.2011 22:03
Uwielbiam zapiekanki z ziemniakami!
Katarzyna/kate1980 24.07.2011 16:25
cudna
pawel6 23.07.2011 16:49
Ale zapiekanka!! Chętnie bym zjadł:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak