Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karkówka duszona w winie z suszonymi pomidorami i kalarepka w śmietanie

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

musztarda 2 łyżki
suszone pomidory 1 łyżka
bazylia 1 szczypta
czosnek 1 ząbek
wino czerwone 50 ml
tłuszcz do smażenia
duszona kalarepka
kalarepka 3-4 szt
śmietana 18 proc 200 ml
mąka 2 łyżeczki
Kucharek przyprawa do potraw 0,5 łyżeczki
szczypiorek usiekany 1 łyżka
koperek 1 łyżka
karkówka 500 bez kości

Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka duszona w winie z suszonymi pomidorami i kalarepka w śmietanie

Karkówkę z obu stron posmarować musztardą i posypać pieprzem. Odstawić na godzinę.
Rozgrzać tłuszcz położyć zamarynowane w musztardzie mięso i przysmażyć z obu stron. Przyrumienione posypać suszonymi pomidorami i bazylią oraz posiekanym czosnkiem i solą do smaku. Podlać winem i przykryć pokrywką , dusić ok 20 min, nie odwracać.

Kalarepkę obrać, pokroić w plastry i wrzucić na wrzątek. Ugotować do miękkości. Odcedzić. Śmietanę wymieszać z mąką i kucharkiem. Dodać do kalarepki i dusić na wolnym ogniu mieszając. ok 10 min. Pod koniec doprawić solą i pieprzem i dodać koperek i szczypiorek.

Tak przygotowaną karkówkę i kalarepkę podajemy z młodymi ziemniaczkami posypanymi koperkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Goya 05.04.2012 19:08
super
aginaa 11.08.2011 12:19
musi byc pyszna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak