Sposób przygotowania

na bezę
1 szkl białek
1 szkl cukru
1 budyń cytrynowy

dodatkowo
1 szkl jagód

Składniki na ciasto zagnieść. Blaszkę o rozmiarach 30x22 lub średnią tortownicę posmarować margaryną i posypać tartą bułką.
Ciasto rozwałkować i położyć na dnie blaszki, naciągając brzegi ok 3 cm. Nakłuć ciasto widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika ok 180 st. piec do zrumienienia ok 20 min. W tym czasie ubić pianę z białek, dodać cukier i jeszcze ubijać. Na koniec dodać budyń.
Ubitą pianę przełożyć do rękawa cukierniczego z dekoracyjną końcówką. Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, posypać jagodami i rzędami wycisnąć z rękawa cukierniczego duże beziki. Wstawić do piekarnika ponownie i obniżyć temp do ok 100 st. po ok 40 min. podnieść temp do 150 st i lekko przyrumienić beziki. ok 15 min.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !