Sposób przygotowania

Drożdże rozmieszane z kilkoma łyżkami ciepłego mleka i cukrem dodać do mąki osolić.Gdy rozczyn wyrośnie dodać jajko olej lub inny tłuszcz i tyle ciepłego mleka by powstało niezbyt luźne ciasto.Wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia.Ciasto podzielić na 15 mniej więcej równych kawałków uformować a gdy urosną ponownie gotować na parze.Ja osobiście dodaję dżem truskawkowy do środka.Gotuję na parze ok 6 minut.
Sos: żółtka dokładnie ucieram z cukrem a śmietankę z mąką.Połowę mleka 1/2 szklanki gotuję z cukrem waniliowym i mieszam z utartymi żółtkami.Drugą połowę mleka także gotuję i do wrzącego dodaję śmietankę wymieszaną z mąką.Lekko podgrzewam cały czas mieszając.Wlewam mleko z żółtkami aż zgęstnieje.Ciepłym sosem polewam kluseczki.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !