Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torciki morelowe z poziomkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

morele 6 szt
poziomki 25 dag
herbatniki 6 szt
mleko 1 szkl
żółtko jajek 4 szt
cukier 10 dag
cukier waniliowy 1 op
kremówka 1 szkl
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 dag
Dodatki:
cukier puder do dekoracji
likier owocowy wg uznania

Przepis i sposób przygotowania na: Torciki morelowe z poziomkami

Umyte morele rozgotuj bez wody na małym ogniu, zmiksuj. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym, zalej gorącym mlekiem. Ubijaj w gorącej kąpieli wodnej, aż masa zgęstnieje. Dodaj żelatynę rozpuszczoną w 4 łyżkach wrzątku i mus morelowy. Ostudź, wymieszaj z ubitą kremówką. Dno i boki foremek wyłóż pergaminem. Foremki napełnij masą. Na wierzchu ułóż po herbatniku.Chłodź 3 godz w lodówce. Poziomki skrop likierem, odstaw na 30 min. Torciki wyłóż na talerzyki i zdejmij pergamin. Obłóż owocami, oprósz cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

teresa18 28.10.2012 09:49
ciekawe
pierniczkowo 19.10.2012 11:28
aż mi zapachniało poziomkami:)
gacopierz23 03.09.2011 21:38
ekstra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak