Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczki czekoladowe z bitą śmietaną i truskawką.

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna szklanka 1 i 1/2
kakao szklanka 1/2
Soda oczyszczona Prymat łyżeczka 1
proszek do pieczenia łyżeczka 1
cukier drobny szklanka 1
mleko szklanka 3/4
olej słonecznikowy łyżka 3
jajko sztuka 2
kwaśna śmietana szklanka 1/2
dżem truskawkowy szklanka 1/2
śmietana kremówka mililitr 250
cukier puder łyżka 1
gorzka czekolada gram 50
truskawka sztuka 12

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki czekoladowe z bitą śmietaną i truskawką.

W jednym naczyniu mieszamy:mąkę,kakao,sodę,proszek i cukier.W drugim zaś mleko,olej jajka,śmietanę.Łączymy zawartość obu naczyń i mieszamy aż składniki się połączą.Przygotowujemy foremki na babeczki (są też gotowe wkłady do babeczek) do każdej z nich nakładamy 1/4 wysokości babeczki dajemy łyżeczkę dżemu i przykrywamy taką samą ilością ciasta.Temp.pieczenia to 170 C przez ok.25 min.Całkowicie przestudzamy.Ubijamy śmietanę kremówkę pod koniec ubijania dodajemy cukier puder.Na tarce trzemy czekoladę i mieszamy.Śmietanę dajemy do strzykawki bądź rękawa cukierniczego wyciskamy na babeczki a każdą z nich zdobimy truskawką lub innym sezonowym owocem.Moja rada : śmietana kremówka ubijana szybko może przekształcić się w masło,łatwiej będzie przygotować gotową śmietanę w proszku na przykład śnieżkę a przy końcu ubijania dodać 1 łyżeczkę śmietan-fiks mamy wtedy pewność że śmietana będzie sztywna.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ziutula
ziutula 06.08.2011 06:35
dobre jedzonko..

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak