Sposób przygotowania

Bazylię bardzo drobno posiekaj, pozostawiając do dekoracji najładniejsze listki. Posiekaną bazylię wymieszaj z miękkim masłem, uformuj wałek, zawiń go w pergamin i odłóż do lodówki. Łososia norweskiego pokrój w grubą kostkę, cukinię w szerokie talarki, a cebulki przekrój na pół. Wszystko marynuj przez 30 minut w oliwie z oliwek. Kawałki ryby odsącz z marynaty, posyp solą i pieprzem.
Na patyki do szaszłyków nadziewaj na przemian kawałki łososia norweskiego i cukinii, cebulki i pieczarki. Tak powstałe szaszłyki skrop oliwą z marynaty,a następnie grilluj z każdej strony, aż łosoś stanie się jasnoróżowy. Przed podaniem na kawałkach łososia ułóż talarki masła bazyliowego, ozdób danie listkami bazylii i cząstkami cytryny. Łosoś norweski z masłem bazyliowym najlepiej smakuje z ryżem ugotowanym na sypko i świeżą kolendrą.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    trudne :(
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Wykwintny posiłek

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !