Sposób przygotowania

Mleko lekko podgrzać (ok. 35 st.). Wkruszyć do niego drożdże i dodać łyżeczkę cukru. Rozczyn posywać łyżeczką mąki i odstawić do wyrośnięcia. Masło podgrzewamy i odstawiamy do wystudzenia. Białka ubijamy na pianę ze szczyptą soli. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, łączymy z rozczynem, a potem dodajemy po łyżce mąkę i tłuszcz. Początkowo mieszamy mikserem, a potem wyrabiamy ręcznie, do momentu az ciasto będzie odchodzić od ręki. Na koniec wmieszac delikatnie pianę. Ciasto nakrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę, by wyrosło. Po tym czasie przekładamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą blachy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 20 min. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. W tym celu siekamy 6 łyżek zimnego masła. Dodajemy 12 łyżek mąki i 6 łyżek cukru. Wszystko zagniatamy. Mozna oddzielić część masy i wmieszać kakao. Z kruszonki lepimy małe placuszki i układamy na cieście. Ciasto pieczemy w temp. 180 st. przez 40 min.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Emilia22

    wygląda super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !