Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

nugat czekoladowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

gorzka czekolada 3 tabliczki
mleko skondensowane 2 puszki
cukier 0.5 szkl
migdały 15 dag
ocet winny 1 łyżeczka
woda 12 łyżek
orzechy laskowe 0.5 prażone

Przepis i sposób przygotowania na: nugat czekoladowy

Ocet winny,wodę,cukier gotuj na średnim ogniu przez ok.15-20minut.Dodaj posiekane migdały i podgrzewaj przez 10minut.Masę wylej na posmarowany tłuszczem talerz.Zastygły karmel rozbij tłuczkiem na drobne kawałki.2.5tabliczki czekolady zetrzyj na tarce,dodaj skondensowane mleko.Wszystko roztop na parze.Dodaj rozdrobniony karmel i orzechy,wymieszaj składniki.Masę wlej do wysmarowanej masłem formy.Przykryj folią i odstaw do lodówki na 12godzin.Zastygły nugat polej resztąroztopionej czekolady i posyp płatkami migdałowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

irenka 29.07.2011 22:47
pyszny deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak