Sposób przygotowania

Golonki oczyszczamy, zawiązujemy nicią kuchenną i zalewamy wrzątkiem, do takiej wysokości by golonki w całości były pod wodą.Dodajemy kostkę bulionową, liście laurowe, ziele angielskie i czarny pieprz.Gotujemy na małym ogniu ok. godzinki. Przygotowujemy sos: oczyszczoną białą część pora drobno siekamy. Jabłka obieramy, odrzucamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny.Rozgrzewamy oliwę, podsmażamy por a następnie dodajemy jabłka, podlewamy białym winem, doprawiamy mielonym pieprzem cytrynowym i solą. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok. 5 min. Ugotowane golonki studzimy, zdejmujemy skórę, układamy w naczyniu żaroodpornym i skrapiamy żubrówką. Przykrywamy sosem jabłkowym, podlewamy kilkoma łyżkami wody. Pieczemy w piekarniku przez ok. 20 min w temp. 180 stopni C. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !