Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem wiśniowo-żurawinowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wiśnie 3 kg
cukier 1,5 kg
sok żurawinowy 1/2 (koncentrat)

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem wiśniowo-żurawinowy

Wiśnie umyć, wydrylować, przełożyć do rondla, zasypać cukrem i zagotować. Odstawić na ok. godzinę, po czym zlać prawie cały sok (przelać go w słoiczki i zapasteryzować). Do wiśni wlać koncentrat soku z żurawin, zagotować. Gotować tak długo, aż dżem uzyska odpowiednią konsystencję (pamiętać o mieszaniu, żeby się nie przypalił). Gotowy dżem przełożyć do słoiczków. Pasteryzować 15-20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Granita 29.04.2013 15:09
ma zjawiskowa konsystencję i piękną barwę
Marybeth
Marybeth 11.11.2011 06:35
pyszne!
Weronika_eM 20.08.2011 22:36
super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak