Sposób przygotowania

Z 3 szklanek mąki, margaryny, cukru pudru, 4 żółtek i 2 łyżeczek proszku do pieczenia zrobić kruche ciasto. Odłożyć w chłodne miejsce na jedną godzinę. Ze szklanki mąki, masła, żółtka, cukru waniliowego i 3 łyżek cukru kryształu zrobić kruszonkę. Ostudzone ciasto rozwałkować, wyłożyć na przygotowaną brytfannę, posypać bułką tartą i ułożyć osączone z syropu śliwki. Wierzch ciasta posypać kruszonką. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni ok 15 minut. Białka z 2 łyżkami cukru ubić na sztywną pianę, dodać kisiel wymieszany z pozostałym proszkiem do pieczenia. Z piekarnika wyjąć ciasto, łyżeczką nakładać stożki z różowej piany, ciasto włożyć do piekarnika i piec ok 25 minut.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    ale ciacho! oj narobiłaś mi apetytu:)
  • 3
    no-image
    Opublikowano

    aguus

    Lubię kruche ciasta!
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    pycha
  • 2
    original
    Opublikowano

    IlonaAlbertos

    Wygląda wspaniale, też czasami robię takie ciasto. Smakuje wszystkim domownikom.
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    mirosława4

    smaczne ciacho !
  • 1
    katarzyna-jaworek.
    Opublikowano

    Katarzyna59

    pyszne ciasto

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !