Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka arbuzowa z fetą

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

arbuz 1/4 szt
ser feta 1 op
oliwki czarne 3 łyżki
oliwa wg uznania
czosnek 2 ząbki
bazylia wg uznania
ocet balsamiczny do smaku
dymki ze szczypiorkiem do smaku
szynka parmeńska 4 plastry
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka arbuzowa z fetą

1. Miąższ arbuza odetnij od skórki, usuń gniazda nasienne, owoc potnij w grubą kostkę.
2. Fetę pokrój w drobną kostkę, a oliwki na połówki.
3. W dużej salaterce wymieszaj wszystkie przygotowane składniki. Dodaj do nich drobniutko posiekaną cebulke.
4. Umyj bazylię, listki poodrywaj od gałązek, całe wrzuć do sałatki.
5. Przygotuj sos. Łyżkę octu balsamicznego utrzyj z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i odrobiną soli do smaku. Dalej, ucierając, powoli dolewaj 4-5 łyżek oliwy.
6. Gotowym sosem polej sałatkę. Obficie oprósz pieprzem. Podawaj np. ze świeżą bagietką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 05.01.2014 10:00
pyszna sałatka
Granita 29.03.2013 02:25
ciekawe połączenie smaków
dianix 29.07.2012 21:17
i ten arbuz... na wieczor zjadlam przed chwila caly kilogram;]
mikrusiak 21.07.2011 17:05
fajne :0)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak