Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik z makiem i bakaliami

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 40 dag
cukier 1 szklanka
mak 1 szklanka
margaryna 13 dag
jajko 2 sztuki
powidła 4 łyzki
miód 4 łyzki
kakao 2 łyzki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 2 opakowania
mleko 1 szklanka
bakalie 30 dag
Soda oczyszczona Prymat 1 opakowania

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik z makiem i bakaliami

Rozpuścić margarynę i pozostawić do ostygnięcia. Jajka ubić z cukrem na puszystą, gładką masę, wsypać kakao i mąkę wymieszaną z sodą oraz 2 opakowania przyprawy do piernika. Dodać miód i powidła, roztopioną margarynę, mleko oraz suchy mak (trochę maku odłożyć do dekoracji), wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszać, na końcu do ciasta dodać bakalie. Przygotowane ciasto przełożyć do natłuszczone] i posypanej bułką tartą formy (najlepiej dużej keksówki), piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 ii około 60 minut.
W rondelku zagotować 2 łyżki wody i rozpuścić w niej tabliczkę białej czekolady. Tak przygotowaną polewą polać gorący piernik i obsypać dekoracyjnie resztą maku. Pozostawić do zastygnięcia

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak