Sposób przygotowania

Grzyby namoczyć w 1/2 szklanki wody. Wołowinę i wieprzowinę pokroić. Cebulę obrać, przekroić na pół. W płaskim rondlu rozgrzać 4 łyżki smalcu, obsmażyć mięso
z cebulą, dodać grzyby z wodą, listki laurowe, ziarna ziela i pieprzu. Przykryć, dusić 40 min, mieszając. Ostudzić, wyjąć listki laurowe. Pierś z kurczaka natrzeć solą, pieprzem, zrumienić na łyżce smalcu. Uduszone mięso i odciśniętą bułkę zemleć dwa razy. Pierś obtoczyć w natce. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno. Żółtka wymieszać z masą mięsną, doprawić solą, pieprzem, gałką. Dołożyć ubite białka i delikatnie wymieszać. Foremkę nasmarować masłem, posypać bułką, nałożyć połowę masy, piersi kurczaka, resztę masy. Piec 1,5 godz. (180 st.).

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !