Sposób przygotowania

Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać po łyżce cukru pudru. Żółtka utrzeć z masłem, wsypać mąkę, wymieszać. Połączyć z pianą z białek. W natłuszczonej tortownicy upiec z ciasta kolejno 6-8 cienkich placków (180 st. ). Krem: utrzeć żółtka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, następnie miskę włożyć do kąpieli wodnej i ubijać mikserem aż do białości (masa powinna przypominać kogel-mogel). Dodać kawę i kakao, wymieszać, odstawić masę do ostygnięcia. Utrzeć masło do białości. Do masła dodać po łyżce masy i zmiksować, dodać rum i jeszcze chwilę ubijać. Kremem cienko posmarować placki (jeden odłożyć), nakładać je kolejno jeden na drugi. Częścią kremu posmarować boki i wierzch tortu. Ostatni placek pokruszyć. Okruszkami grubo posypać wierzch tortu. Udekorować owocami i wanilią.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !