Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort kawowo-kakaowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 6 sztuk
cukier puder 6 łyżek
mąka 6 łyżek
masło 5 dag
laska wanilli 1 sztuka
Krem:
żółtko jajek 8 sztuk
cukier puder 25 dag
cukier waniliowy 5 dag
kakao 1 łyzka
masło 1,5 kostki
kawa rozpuszczalna 2 łyżki
rum 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Tort kawowo-kakaowy

Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać po łyżce cukru pudru. Żółtka utrzeć z masłem, wsypać mąkę, wymieszać. Połączyć z pianą z białek. W natłuszczonej tortownicy upiec z ciasta kolejno 6-8 cienkich placków (180 st. ). Krem: utrzeć żółtka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, następnie miskę włożyć do kąpieli wodnej i ubijać mikserem aż do białości (masa powinna przypominać kogel-mogel). Dodać kawę i kakao, wymieszać, odstawić masę do ostygnięcia. Utrzeć masło do białości. Do masła dodać po łyżce masy i zmiksować, dodać rum i jeszcze chwilę ubijać. Kremem cienko posmarować placki (jeden odłożyć), nakładać je kolejno jeden na drugi. Częścią kremu posmarować boki i wierzch tortu. Ostatni placek pokruszyć. Okruszkami grubo posypać wierzch tortu. Udekorować owocami i wanilią.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak