Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kolorowa babka

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 1 szkl
żółtko jajek 1 szt
kakao 2 łyżki
białka z jajek 1 szkl
masło 10 dag
cukier puder 2 lyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier 5 łyżek
ananas 5 plasterków
polewa czekoladowa 1 opakowanie
kisiel wiśniowy 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Kolorowa babka

Na stolnicę przesiać 2/3 szkl mąki, wsypać proszek do pieczenia, cukier puder, żółtko, dodać masło i zagnieść ciasto. Do połowy ciasta dodać kakao, wyrobić i odłożyć do zamrażarki. Białka z cukrem ubić na sztywną pianę, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kisielem i utartym na tarce ciemnym ciastem, delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do przygotowanej foremki. Na wierzchu ułożyć plastry ananasa, przykryć białym ciastem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170 stopni około 40 minut. Po ostudzeniu oblać polewą czekoladową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jeta72 22.10.2013 07:46
pyszniutka :-)
Łukasz15 01.01.2012 13:27
ładnie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak