Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

morelowa tarta z migdałami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

morele z puszki 2 puszki
budyń waniliowy 2 opakowania
mleko 800 ml
cukier 8 dag
konfitura morelowa 20 dag
płatki migdałowe
mięta do dekoracji
tłuszcz do formy
ciasto francuskie 27 dag

Przepis i sposób przygotowania na: morelowa tarta z migdałami

Ciasto rozwiń, rogi załóż do środka, a całość rozwałkuj na placek o średnicy ok. 34 cm. Formę do tart przełóż wyłóż pergaminem, wylep ciastem.
Morele osącz z zalewy. Budyń rozmieszaj z 1/4 l mleka. Resztę mleka zagotuj z cukrem. Wlej zawiesinę budyniową i mieszając gotuj, aż całość zgęstnieje. Wylej na ciasto w formie i rozsmaruj. Na tym ułóż morele. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni i piecz ok. 25 min. Konfiturę lekko podgrzej. Przetrzyj przez sitko. Masą posmaruj brzegi gotowego ciasta. Oprósz płatkami migdałowymi i udekoruj miętą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka/picola 16.11.2011 21:52
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak