Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort kawowy - super!

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 sztuki
cukier 0,5 szklanki
mąka pszenna 0,5 szklanki
mąka ziemniaczna 0,5 szklanki
kakao 3 łyżki
cukier waniliowy 1 sztuka
proszek do pieczenia 1 łyżka
mleko 3 szklanki
masło 20 dag
budyń śmietankowy 2 opakowania
cukier 2 łyżki
wiórki kokosowe 2 łyżki
cappucino 5 dag
śnieżka 2 opakowania
mleko 2 szklanki
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżki
woda 0,5 szklanki
polewa czekoladowa 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Tort kawowy - super!

Białka ubijamy, pod koniec dodajemy cukier i żółtka. Wsypujemy mąkę połączona z kakao i ocet. Wszystko delikatnie mieszamy łyżką. Wylewamy na blachę i pieczemy ok pół godziny w temp. 180 C.
Masa I: Budynie gotujemy na mleku i dodajemy cukier. Studzimy. Miękkie masło ucieramy i stopniowo dodajemy zimny budyń, a na koniec wiórki kokosowe.
Masa II: Żelatynę rozpuszczamy w 3/4 szkl. przegotowanej, gorącej wody, studzimy. Kawę rozpuszczamy we wcześniej zagotowanym mleku i studzimy. Wsypujemy śmietanę (śnieżki) i miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy żelatynę i mieszamy. Ostudzony biszkopt nasączamy, wykładamy masę I a potem masę II i polewamy wszystko polewą.
SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewasylwia 22.07.2011 11:24
pysznie wygląda
czekoladka_m 21.07.2011 14:51
Bardzo lubię ciasto z cappuccino! Pycha!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak