Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza z boczkiem, cebulą, czerwoną papryką i serem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 0,9 kg
mleko 0,5 l
drożdże 5 dag
czosnek 3 ząbki
cukier 2 łyżeczki
sól 5 łyżeczek
Dodatki:
cebula 1 duża
papryka czerwona 1
sos
pomidory 2 duże
czosnek 2 ząbki
sól szczypta
mąka 1 łyżka
woda pół filiżanki
oregano
bazylia
boczek 500 chudy
ser gouda 300 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza z boczkiem, cebulą, czerwoną papryką i serem

1. Drożdże rozpuścić w letnim mleku z dodatkiem cukru.
2. Mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, oliwę i rozpuszczone drożdże (1) wymieszać. Ciasto zagnieść. Odstawić do wyrośnięcia.
3. Formę natrzeć olejem. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i przełożyć do formy.
4. Boczek pokroić w plastry, cebulę pokroić w kostkę, paprykę w paski.
5. Przygotować sos:
- pomidory obrać ze skórki i zmiksować z czosnkiem i solą za pomocą blendera.
- sos zagotować. Mąkę rozmieszać z wodą. Wlać do gotującego się sosu. Wymieszać.
6. Ciasto posypać oregano i bazylią. Polać sosem. Poukładać dodatki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 30 minut.
7. Pizzę posypać serem i pozostawić jeszcze w piekarniku na kilka minut (aż ser się rozpuści).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak