Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczarki

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jajko 1 sztuka
mąka ziemniacz 1 szklanka
mąka pszenn 1 szklanka
margaryna 150 gram
Soda oczyszczona Prymat 3/4 łyżeczki
cukier puder 4 łyżki
kakao

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczarki

Przepis znalazłem kiedyś na jakimś blogu, od razu wiedziałem , że muszę je upiec. Może nie tyle dla samego smaku (nie przepadam za wypiekami piaskowymi) , ale ze względu na ich oryginalny wygląd. Robi się je dosyć szybko i pomimo , że surowe ciasto jest bardzo miękkie , to łatwo daje się formować i nie klei do rąk.

Miękką margarynę utrzeć z cukrem pudrem i ew. aromatem , wbić jajko i dalej ucierać na pulchną , jednolitą masę. Obydwie mąki razem z sodą , dodać do masy , dobrze wymieszać. Nabierać łyżką ciasto , formować w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blasze wyścielonej pergaminem. Do małego pojemniczka wsypać kakao. Końcówkę butelki maczać w kakao i delikatnie wciskać w kulki z ciasta. Gotowe \"pieczarki\" piec ok. 15 minut w temp. 180 st.C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agata1722
agata1722 26.02.2012 23:39
lubie
ewasylwia 21.07.2011 11:30
super wyglądają
Nina7 21.07.2011 10:49
Ale pomysł!!! Nic trudnego, a jaki efekt:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak