Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik z arbuzem

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka tortowa 25 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
migdały mielone 10 dag
cukier 15 dag
margaryna 15 dag
jajko 6 sztuk
sól 1 szczypta
Masa jabłkowa:
jabłka 1 kg
cukier 1\\2 szklanki
galaretka cytrynowa 1 sztuka
DODATKOWO:
śmietana 30% 350 ml
cukier puder 2 łyżki
usztywniacz do śmietany 2 sztuki
czekolada gorzka 5 dag
arbuz

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik z arbuzem

Ciasto:
Margarynę rozpuścić i ostudzić. Migdały wymieszać z 2 jajkami, dodać cukier i ubijać. Następnie dodać mąkę z proszkiem i sól. Ubijać do 5 min. Dodać 4 żółtka i ostudzoną margarynę, całość dobrze wymieszać i na końcu dodać pianę z białek.
Wylać do niedużej formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp180 st około 45-50 min.
Masa jabłkowa:
Jabłka(teraz najlepsze są papierówki) obrać i pokroić na mniejsze kawałki (ma ich być kg po obraniu)podlać 1/4szklanką wody i rozgotować do gorącej masy dodać cukier i suchą galaretkę, mieszać do momentu,aż galaretka się rozpuści,ostudzić .
Arbuza pokroić na mniejsze kawałki .
Śmietanę ubić z cukrem pudrem i usztywniaczem .

Zimne ciasto przekroić na połowę,dolny posmarować masą jabłkową,poukładać na niej arbuza,przykryć drugim plackiem ,całość posmarować śmietaną i posypać startą czekoladą .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

czekoladka_m 31.07.2011 20:25
Ślinka cieknie:)
ewasylwia 21.07.2011 11:31
jak zawsze super ciasto
Nina7 21.07.2011 10:51
Pyszności:)
halinka1011 21.07.2011 09:12
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak