Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

warzywne węzełki z ryżowym środkiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta włoska 10 liści
ryż 1 szklanka
wywar warzywny 2,5 szklanki
marchewka 2 szt.
cebula biała 1 szt.
masło 3 łyżki
sól
jajko 2 szt.
kostka rosołowa 1 szt.
mąka 1 łyżka
koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki
por 1 liść
tymianek kilka (świeży)

Przepis i sposób przygotowania na: warzywne węzełki z ryżowym środkiem

Na 2 łyżkach masła zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj marchewkę pokrojoną również w kostkę i ryż.
Chwilę smaż, po czym zalej 2,5 szklankami wywaru. Gotuj, aż ryż pochłonie wodę.
Przestudzony ryż połącz z jajkami i posiekanym tymiankiem. Dopraw solą i pieprzem. Liście kapusty sparz we wrzątku, skrój grubsze nerwy.
Na liście kapusty nakładaj porcje ryżu i zawijaj. Związuj sparzonym liściem pora pociętym w paski. Układaj w garnku, zalej osolonym wrzątku i duś ok. 20 min. W 1/2 l wody zagotuj kostkę rosołową, dodaj koncentrat pomidorowy. Z łyżki masła i mąki zrób zasmażkę i zagęść sos. Polewaj sosem węzełki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dorotka0000025 30.04.2012 00:03
fajny przepis
mala2021 22.12.2011 12:12
fajne węzełki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak