Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

suflet waniliowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

białko 5 szt.
cukier puder 40 gram
żółtko jajek 4 szt.
mąka pszenna 20 gram
mąka kukurydziana 10 gram
masło 30 gram
cukier waniliowy 2 łyżki
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: suflet waniliowy

Piekarnik rozgrzej do temp. 200 stopni. Białka ubij na sztywno, stopniowo dodawaj cukier puder. W oddzielnym naczyniu żółtka wymieszaj z cukrem waniliowym. Żółtka wymieszaj z pianą z białek. Wsyp mąkę pszenną i kukurydzianą. Zamieszaj bardzo energicznie do uzyskania jednolitej konsystencji masy.
Żaroodporną formę jak na suflet wysmaruj miękkim masłem i oprósz cukrem waniliowym. Przygotowaną masę wlej do formy, wyrównaj wierzch i wstaw do piekarnika na 10-12 min. Wyjmij suflet, oprósz cukrem pudrem. Od razu podawaj - w przeciwnym razie opadnie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 20.07.2011 20:14
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak