Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grzyby z sosem orzechowym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

olej 3/4 szklanki
cebula 2 sztuki
pomidory 4 sztuki
mąka 1 łyżka
masło 1 łyżka
orzechy włoskie 0,5 szklanki zmielonych
czosnek 6 ząbków zmiażdżonych
koperek 1 łyżka
pietruszka 1 łyżka usiekanej
sól 1 szczypta
grzyby 0,5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Grzyby z sosem orzechowym

Pokrojone grzyby dusimy w oleju. Wyjmujemy je z oleju i dusimy w nim posiekaną cebulę. Dodajemy obrane ze skórki i starte na tarce pomidory. Mąkę przypiekamy na suchej patelni, mieszamy ją z 1/2 szklanki letniej wody, dodajemy do warzyw i wszystko dusimy. Na koniec dorzucamy uduszone grzyby, zalewamy ciepła wodą tak by pokryć wszystkie składniki. Dusimy pod przykryciem na słabym ogniu przez 15 minut. W międzyczasie roztapiamy masło i dodajemy do niego zmielone orzechy oraz czosnek. Mieszankę tą dodajemy do dania wraz z posiekanym koperkiem i pietruszką.SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halina17 20.07.2011 13:49
dobry przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak