Sposób przygotowania

Mięso dokładnie wypłukać. Pokroić na plastry. Plastry lekko zbić tłuczkiem i osuszyć z nadmiaru wody. Gotowe plastry natrzeć solą i pieprzem i lekko podsmażyć na wolnym ogniu - około 10 minut. Jabłko umyć, obrać, pozbyć się gniazda nasiennego i pokroić w drobne (chude) plasterki. Cebulę obrać i pokroić w krążki. Lekko podsmażyć na tłuszczyku, do momentu aż się zarumieni. Następnie posypać brązowym cukrem i mieszając smażyć 2 minutki. Zalać przygotowanym sokiem jabłkowym. Dodać kminek, słodką paprykę oraz pieprz i sól wedle uznania. Tak doprawioną cebulkę dusić pod przykryciem jeszcze z 8 minut. Następnie dodać do niej pokrojone wcześniej jabłka oraz przygotowane kotlety. Całość dusić pod przykryciem kolejne 12 minut. Po upływie tego czasu należy wyłowić z sosu kotlety oraz plasterki jabłek. Sos przelać do głębszego naczynia i dokładnie wymieszać z zagęstnikiem. Doprawić majerankiem oraz octem jabłkowym. Po wymieszaniu do sosu ponownie wrzucić kotlety oraz jabłka i doprowadzić do wrzenia.

Smacznego ;)

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !