Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik marchewkowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 4 szt
cukier 1 szklanka
marchew 1 kg
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cynamon Prymat 2 łyżeczki
bakalie 250 g
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 2 łyżeczki
oliwa 375 g
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik marchewkowy

Marchewkę oczyszczamy i ścieramy na drobnej tarce. Do ciasta potrzeba ok 3 szklanek marchewki.Bakalie dobieramy wg uznania, np. orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa, kandyzowane owoce.Ilość cukru wg upodobań - mnie wystarczy 1 szklanka, bo nie lubię zbyt słodkiego ciasta. Można też dać 1,5 szklanki.
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy żółtka i cukier dalej ubijając masę. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, olej, przyprawy – wszytko miksujemy. Dołączamy marchewkę i bakalie – mieszamy ręcznie (uzyskamy dość gęste ciasto).
Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 1 godziny.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 10.12.2012 09:15
bardzo fajny
Gosia20 17.09.2012 10:02
pyszny
Katarzyna59 21.06.2012 10:35
super
Katarzyna59 21.06.2012 10:35
super
Marta1986 31.01.2012 13:12
apetyczne
calliope 15.12.2011 09:12
chętnie spróbuję :)
barbara11561 27.11.2011 08:29
pyszny
Justa32 21.11.2011 18:31
ciekawy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak