Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

makowczyk pod pierzynką

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 2 szklanki
mąka ziemniaczana 1/3 szklanki
cukier 1 szklanka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
margaryna 25 dkg
jajko 4 szt
aromat migdałowy
skórka pomarańczowa smażona 5 dkg
tłuszcz do formy
masa
mak 30 dkg
białko 2 szt
powidła śliwkowe 1 łyżka
cukier 1 szklanka
miód 2 łyżki
rodzynki 5 dkg
wierzch
białko 4 szt
cukier puder 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: makowczyk pod pierzynką

Mak sparzamy i odsączamy na sicie i mielimy w maszynce trzy razy.Z dwóch białek ubijamy pianę i łączymy delikatnie z makiem i mieszamy z pozostałymi składnikami.Margarynę ucieramy z cukrem ,żółtkami,dodajemy oba rodzaje mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia dodajemy aromat i skórkę pomarańczową.Z białek ubijamy sztywną pianę i ostrożnie łączymy z ciastem.Do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą przekładamy ciasto na nim rozkładamy masę makową i wstawiamy do piekarnika na 30 min na 180 stopni.Z czterech białek,cukru pudru i soku z połowy cytryny ubijamy bardzo sztywną pianę.Podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i na gorące wykładamy pianę i posypujemy orzechami oraz sparzonymi rodzynkami i ponownie pieczemy 15 min.Ciasto zostawiamy w uchylonym piekarniku do wysuszenia piany.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 12.05.2012 15:21
smaczne ciasto
anemon 23.07.2011 08:36
Fajna nazwa.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak