Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

francuska babka ponczowa

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 1,5 szklanki
margaryna 12 dkg
jajko 3 szt
cukier 3 łyżki
drożdże 2 dkg
mleko 1/2 szklanki
sól
tłuszcz do formy
poncz
rum 3/4 szklanki
woda 3/4 szklanki
cukier 3/4 szklanki
dekoracja
śmietana kremówka 1 szklanka
cukier puder 5 łyżka
galaretka cytrynowa 2 łyżki
owoce
woda ćwierć szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: francuska babka ponczowa

Drożdże rozcieramy z niewielką ilością cukru,wsypujemy łyżkę mąki i zalewamy letnim mlekiem,mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę wsypujemy mąkę i sól a następnie wyrośnięty rozczyn.Zagniatamy ciasto a będzie odchodziło od ręki,następnie dodajemy rozpuszczoną margarynę i wyrabiamy do wchłonięcia tłuszczu i odstawiamy w ciepłe miejsce.Formę do baby z kominkiem smarujemy tłuszczem posypujemy bułką tartą i przekładamy do niej ciasto.Pozostawiamy do wyrośnięcia a następnie pieczemy w 180 stopniach 40 min.Wodę gotujemy cukrem lekko studzimy i mieszamy z rumem.Upieczoną gorącą babę wyjmujemy z formy nakłuwamy szpikulcem i nasączamy ponczem aż ciasto całkowicie się wchłonie.Galaretkę rozpuszczamy w wodzie i studzimy.Do ubitej z cukrem pudrem śmietany cienkim strumykiem wlewamy galaretkę i cały czas ubijamy.Odsączone owoce kroimy w drobną kostkę i delikatnie mieszamy z ubitą śmietaną a następnie przekładamy w środek babki.Dekorujemy owocami i polewamy polewą czekoladową przygotowaną według przepisu na opakowaniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anemon 20.07.2011 08:00
Do zrobienia, koniecznie !!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak