Sposób przygotowania

Drożdże rozcieramy z niewielką ilością cukru,wsypujemy łyżkę mąki i zalewamy letnim mlekiem,mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę wsypujemy mąkę i sól a następnie wyrośnięty rozczyn.Zagniatamy ciasto a będzie odchodziło od ręki,następnie dodajemy rozpuszczoną margarynę i wyrabiamy do wchłonięcia tłuszczu i odstawiamy w ciepłe miejsce.Formę do baby z kominkiem smarujemy tłuszczem posypujemy bułką tartą i przekładamy do niej ciasto.Pozostawiamy do wyrośnięcia a następnie pieczemy w 180 stopniach 40 min.Wodę gotujemy cukrem lekko studzimy i mieszamy z rumem.Upieczoną gorącą babę wyjmujemy z formy nakłuwamy szpikulcem i nasączamy ponczem aż ciasto całkowicie się wchłonie.Galaretkę rozpuszczamy w wodzie i studzimy.Do ubitej z cukrem pudrem śmietany cienkim strumykiem wlewamy galaretkę i cały czas ubijamy.Odsączone owoce kroimy w drobną kostkę i delikatnie mieszamy z ubitą śmietaną a następnie przekładamy w środek babki.Dekorujemy owocami i polewamy polewą czekoladową przygotowaną według przepisu na opakowaniu.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    anemon

    Do zrobienia, koniecznie !!!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !