Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak w ryżu

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 40 dag
brokuł 1/2 sztuki
cebula 1 sztuka
czosnek 1 ząbek
masło 2 łyżki
sok z cytryny 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
słodka papryka do smaku
olej do smażenia
ryż 20 (w trzech kolorach)

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w ryżu

Piersi z kurczaka umyć i pokroić w plastry.Skropić równomiernie sokiem z cytryny,oprószyć niewielką ilością soli i pieprzem oraz odrobiną słodkiej i ostrej papryki.Odstawić mięso na godzinę do lodówki.Cebulę obrać i posiekać.Czosnek przecisnąć przez praskę i zeszklić wraz z cebulą na rozgrzanym maśle.Dodać ryż.Przesmażyć.Zalać 1/2 litra wody.Zagotować.Brokuła podzielić na różyczki i sparzyć w lekko osolonym wrzątku.Połączyć z ryżem.Wymieszać energicznie.Na rozgrzanym oleju usmażyć plastry kurczaka,tak aby zarumieniły się z obu stron.Ryż i brokuły przełożyć na półmisek.Na wierzchu umieścić plastry mięsa.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

buksiak12 30.08.2010 10:40
uwielbiam dania z kurczakiem
Dorota71 30.08.2010 10:02
mniam mniam super przepis
Emilia22 30.08.2010 09:39
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak