Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet z indyka ze słoniną

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cielęcina 20 dag
wieprzowina 20 dag
słonina 15 dag
cebula 1 szt
marchew 2 szt
bułka czerstwa 2 szt
oliwa 2 łyżki
jajko 3 szt
pieprz 5 ziaren
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
sól do smaku
pieprz do smaku
estragon 1 łyżeczka
Ziele angielskie całe Prymat 5 ziaren
indyk 1,5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z indyka ze słoniną

1. Cebulę i marchewki obrać.Do garnka włożyć wszystkie rodzaje mięsa razem ze słoniną, zalać osolona wodą, dołożyć cebulę, marchewki, pieprz i ziele angielskie, liście laurowe, gotowac 10 min. Wyjać słoninę, resztę mięsa gotować następne 80 min. Słoninę ostudzić, pokroić w kostkę.
2. Ugotowane miesa oraz jarzyny wyjac, w wywarze namoczyć czerstwe bułki. Wszystkie składniki z wyjątkiem słoniny zemleć 3 razy. Doprawić estragonem, solą i pieprzem.
3. Czerstwe bułki wyjąć z wywaru, porządnie odcisnąć. Dodać je do masy mięsnej razem z oliwą i jajkami, wyrobić.
4. Blachę posmarować olejem, nałożyć warstwę masy, ułożyć kawałki słoniny, znów dać warstwę masy i słoniny, kończąc warstwą masy. Pasztet piec ok 60 min w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 04.01.2014 08:45
domowy najlepszy
Rybciia 12.11.2013 11:18
lubię pasztety :-)
Katarzyna59 06.06.2013 07:47
bardzo smaczne
mic 05.08.2012 19:45
i na kanapke

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak