Sposób przygotowania

Mąkę zaparzamy wrzącą wodą i mieszamy. Kiedy powstanie kleista gładka masa,odstawiamy do częściowego przestudzenia.Dosypujemy mąki,dodajemy szczyptę soli i szybko zagniatamy,ręce smarujemy olejem.Ciasto powinno byc luzne,to wtedy cienko sie rozwałkuje.

Mięso zagotowujemy w małej ilości wywaru z liściem laurowym,ziarenkami pieprzu,ziela i soli.Studzimy i mielimy.Dodajemy zaszkloną cebulkę i posiekany ząbek czosnku.Wbijamy jajko i dodajemy przyprawy.Wyrabiamy farsz.

Z ciasta odkrajamy kawałek i rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy.Wykrawamy szklanką krążki.Na środek każdego kładziemy po porcji farszu i dokładnie zlepiamy brzegi.

Zagotowujemy w dużym garbkuwodę z solą i 2 łyżkami oleju.Gotujemy pierogi partiami.Nie za duzo naraz aby się nie posklejały.Gotujemy około 3 minut od chwili wypłynięcia .

Podajemy polane podsmażona cebulką.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    1j1o1l1a1

    ach! pierogi :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    artur7

    uwielbiam moja zona tez takie robi

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !