Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z mięsem

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 500 gram
sól 1 szczypta
olej
Farsz:
mięso drobiowe 250 g
mięso wieprzowe 250 g
cebula biała 1/4 szt
czosnek 1 ząbek
jajko
sól do smaku
majeranek do smaku
przyprawa wloską do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z mięsem

Mąkę zaparzamy wrzącą wodą i mieszamy. Kiedy powstanie kleista gładka masa,odstawiamy do częściowego przestudzenia.Dosypujemy mąki,dodajemy szczyptę soli i szybko zagniatamy,ręce smarujemy olejem.Ciasto powinno byc luzne,to wtedy cienko sie rozwałkuje.

Mięso zagotowujemy w małej ilości wywaru z liściem laurowym,ziarenkami pieprzu,ziela i soli.Studzimy i mielimy.Dodajemy zaszkloną cebulkę i posiekany ząbek czosnku.Wbijamy jajko i dodajemy przyprawy.Wyrabiamy farsz.

Z ciasta odkrajamy kawałek i rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy.Wykrawamy szklanką krążki.Na środek każdego kładziemy po porcji farszu i dokładnie zlepiamy brzegi.

Zagotowujemy w dużym garbkuwodę z solą i 2 łyżkami oleju.Gotujemy pierogi partiami.Nie za duzo naraz aby się nie posklejały.Gotujemy około 3 minut od chwili wypłynięcia .

Podajemy polane podsmażona cebulką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

artur7 20.07.2011 19:49
uwielbiam moja zona tez takie robi
1j1o1l1a1 19.07.2011 15:46
ach! pierogi :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak