Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słodka pianka na kruchym cieście

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 2 szklanki
cukier pół szkl
cukier waniliowy
margaryna 3/4 kostki
żółtko jajek 2 szt
sól 1 szczypta
Pianka:
białko 4 sztuki
cukier 1 szkl
budyń w proszku 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Słodka pianka na kruchym cieście

Margarynę siekamy z maką,dodajemy cukier,cukier waniliowy,sól i żółtka.Szybko zagniatamy ciasto,formujemy kulę,którą schładzamy w lodówce.

Na dno wyłożonej papierem formy wykładamy ciasto.Formujemy małe brzegi dookoła. Podpiekamy 15 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni.

Z białek ubijamy sztywną pianę,pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i budyń.Ubijamy aż masa stanie sie lśniąca. Wykładamy piane na podpieczone ciasto i wstawiamy do piekarnia na 40 minut,ustawiamy temp.140 stopni. Wierzch wyrównujemy .Piana na upieczonym cieście powinna popękać i lekko się zarumienić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 02.07.2013 17:53
też taką robiłam , jest świetna
cukiereczek 10.08.2011 08:43
Uwielbiam słodkości a szczególnie domowe ciasta Twoje są naprawdę doskonałe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak