Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki na ostro

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki 3 kilogramy
sól 4 łyżki
czosnek 2 główki
olej 8 łyżek
cukier 1 kilogram
ocet 10 % 1,5 szklanki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki na ostro

3 kilogramy ogórków małych przekroić na pół wzdłuż. Dodać 4 łyżki płaskie soli. Obrać 2 główki czosnku(w ząbki) dodać. Podgrzać 8 łyżek oleju (nie gotować!), do ciepłego oleju dodać 3 płaskie łyżeczki chili i wlać do ogórków. Zagotować 1 kilogram cukru i 1,5 szklanki octu 10%. Tym gorącym pitosem zalać ogórki w misce i pozostawić na 12 godzin. Układać ogórki do słoików i zalać pitosem. Czosnek poukładać do słoików. Pasteryzować do zagotowania 3 minuty. Smacznego! Najlepsze na zagryzkę do każdego posiłku :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak