Sposób przygotowania

1.Ubić białka dodać cukier i dalej ubijać aż się rozpuści cukier,dodać żółtka,dalej ubijać,dodać obie wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia,delikatnie łyżką wymieszać wlać wodę zimną i delikatnie wymieszać.
2.Biszkopt wylać na blaszkę wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą,wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni i piec ok 30min.(nie należy otwierać piekarnika przez pierwsze 15min.pieczenia).Upieczony biszkopt odstawić do wystygnięcia (biszkopt można upiec dzień wsześniej wtedy łatwiej się go przekraja).
3.1Galaretkę rozpuszczamy w połowie ilości wody niż jest podana na opakowaniu i odstawiamy do ostygnięcia.
4.Ubijamy śmietankę dodajemy cały jogurt i wlewamy wystudzoną zimną galaretkę całość wymieszać i wstawić do lodówki aż zacznie tężeć.Można dodać małe kawaleczki owoców do kremu.
5.Jeśli biszkopt jest gruby to przekrajamy go na dwa płaty.Płat biszkoptu układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową i rozkładamy połowę stężonego kremu,przykrywamy drugim płatem i też wykładamy pozostałą część kremu
6.Na wierzch układamy dekoracyjnie truskawki bądź inne owoce i wylewamy dwie galaretki wcześniej wstawione do stężenia.
7.Ciasto przechowujemy w lodówce.
Uwaga Do ciasta można dać inne owoce ale wtedy trzeba dopasować jogurt i galaretki o tym samym smaku,albo krem zrobić np.truskawkowy a na wierzch dać np.mandarynki z puszki i wylać galaretkę pomarańczową.
Ciasto te jest idealne na lato jak i też na zimę,Upieczone w okrągłej blaszce może stać się tortem.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !