Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza z pomidorem i bekonem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

drożdże 5dag
mąka 2,5szklanki
Sól ziołowa jodowana Prymat łyżeczka
cukier łyżeczka
oliwa 4 łyżeczki
koncentrat pomidorowy
pomidory 4
bazylia
pieczarki 20dag
groszek konserwowy
boczek wędzony 15dag
ser żółty ok 20-30dag
woda pół szklanki (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza z pomidorem i bekonem

Mąkę przesiać z solą. Oddzielnie przygotować rozczyn: do pokruszonych drożdży z cukrem dolać wody (przygotowanej,ciepłej) i całość zamieszać do rozpuszczenia. Odstawić na 5min.
Do mąki wlać oliwę oraz rozczyn i dokładnie wyrabiać ciasto. Uformować kulkę i odstawić na pół h. Po tym czasie chwilę \"ugniatać\" i rozwałkować. Uformować spody do pizzy, nakłuć widelcem i posmarować sosem.
Sos pomidorowy: pomidory (2)sparzyć i obrać ze skórki, wyciąć korzonki i zmiksować. Dodać koncentrat (łyżeczkę lub 2do smaku) i doprawić solą, bazylią oraz pieprzem.
Na surowych spodach z sosem układać dodatki do pizzy; paseczki boczku (bez skórki),plastry pomidora (dla ułatwienia można zdjąć skórkę), pieczarki pokrojone i obrane oraz groszek osączony z zalewy. Całość posypać startym serem i bazylią. Pizze zapiec w rozgrzanym piekarniku do 200stopni na środkowym poziomie (ok 20min)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iknkirke 19.12.2011 17:37
mniam
Wacław 12.08.2011 21:38
pycha,mniam mniam !
Nina7 19.07.2011 10:42
W sam raz na idealny obiad!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak