Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

szczawiowy chłodnik

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szczaw 30 dag
bulion drobiowy 1 litr
ogórek 3 szt
dymki ze szczypiorkiem 1 pęczek
jajko ugotowane na twardo 4 szt
śmietana 22% 2 szklanki
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: szczawiowy chłodnik

Szczaw czyścić, odciąć ogonki,płuczemy i drobno kroimy.Bulion zagotować wrzucić rozdrobniony szczaw doprowadzić do wrzenia,zmniejszyć płomień i gotować 2 minuty,odstawić do wystudzenia.Dymki oczyścić i grubo posiekać .Ogórki myjemy i kroimy w kostkę.Do zimnego bulionu wrzucamy dymkę i ogórki.Śmietanę ubić i połączyć z chłodnikiem,doprawić solą i pieprzem.Wstawiamy do lodówki na ok1 godzinę.Jajka obieramy i kroimy w ćwiartki dodajemy do zupy przed podaniem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata113 19.07.2011 09:37
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak