Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bakłażany nadziewane ryżem

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

grzybki suszone 40 g
cebula 2
tłuszcz
natka pietruszki
olej 1,5 łyżki
śmietana 1\\2 szklanki
ryż 100 g
żółtko jajek 2
ser twardy żółty 50 g
sól
pieprz
sok z cytryny
bakłażan

Przepis i sposób przygotowania na: Bakłażany nadziewane ryżem

Bakłażany najpierw myjemy potem ścinamy czubki od strony szypułki , obrać przekroić wzdłuż na połówki , wydrążyć środki specjalną łyżką posypać przyprawami polać sokiem z cytryny , jeśli nie mamy to może być kwasek cytrynowy . Grzyby opłukać , namoczyć a potem ugotować z dodatkiem pokrajanej cebuli. Ryż zalać wodą i z dodatkiem soli ugotować . Druga cebulę pokroić w kostkę , usmażyć połączyć z ryżem , posiekanymi grzybami i posiekana natką pietruszki oraz żółtkami , doprawić do smaku , napełnić bakłażany , polać je olejem i upiec albo udusić do miękkości . Pod koniec pieczenia polać lekko śmietaną i posypać serem startym na tartce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak