Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zapiekanka z kaszy jaglanej z węgierkami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kasza jaglana 1 szklanka
mleko 1 szklanka
woda 1 szklanka
masło 3 dkg
jajko 2 szt
cukier 1/2 szklanki
śliwki węgierki 1/2 kg
sól
cynamon
cukier puder
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: zapiekanka z kaszy jaglanej z węgierkami

Mleko gotujemy z wodą połową masła i szczyptą cynamonu i wrzucamy kaszę i gotujemy na sypko.Śliwki myjemy drylujemy i kroimy w paski.Białka ubijamy na sztywną pianę a żółtka ucieramy z pozostałym masłem z cukrem i odrobiną cynamonu.Przestudzoną kaszę mieszamy z masą jajeczną a na koniec dodajemy pianę i śliwki.Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem posypujemy bułką tartą wykładamy przygotowaną masą i wstawiamy do gorącego piekarnika na 30 min.Podajemy posypaną cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 21.11.2011 17:27
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak