Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieróg drożdżowy z mięsem mielonym

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 2 szklanki
drożdże 42 g
oliwa 2 łyżki
żółtko jajek 1 sztuka
sól 1 szczypta
cukier 1 łyżeczka
Farsz:
mięso mielone 30 dag
cebula 1 sztuka
kukurydza 4 łyżki
chili
sól
pieprz
przyprawa do mielonego
olej 2 łyżki
woda letnia 3/4 szklanki
papryka czerwona 1/2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Pieróg drożdżowy z mięsem mielonym

Drożdże rozpuść w 4 łyżkach ciepłej wody. W misce wymieszaj mąkę z solą i dodaj rozpuszczone drożdże, zamieszaj, dodaj 2 łyżki oliwy. Do ciasta dodaj letnią wodę i ugniataj, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto przykryj i odstaw na 35 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mięso przesmaż na oleju, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę, smaż chwilę razem. Dodaj kukurydzę i przyprawy oraz trochę wody i chwilę duś razem.
Ciasto podziel na 4 części, każdą część rozwałkuj na okrągły placek. Na środku umieść część farszu. Brzeg ciasta zwilż wodą, złóż na pół i mocno zlep, formując duży pieróg. Z każdą częścią ciasta postępuj tak samo. Gotowe pierogi umieść na wysmarowanej olejem blasze. Wierzch pierogów posmaruj żółtkiem z odrobiną wody. Piec 30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cooleczka 05.01.2013 16:11
smaczny
traktorek 17.05.2012 12:13
pomysłowe
V_kuchareczka 10.05.2012 08:25
wygląda apetycznie
Justa32 18.09.2011 16:06
pycha
Renataj 31.07.2011 03:50
Smaczny przepis a zdjęcie bardzo apetyczne.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak