Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza cebulowa z boczkiem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 2 szklanki
drożdże 42 g
sól 1 szczypta
oliwa 2 łyżki
Nadzienie:
boczek wędzony 30 dag
pieczarki 5 sztuk
cebula 30 dag
oliwa 3 łyżki
pieprz
sól
Przyprawa do pizzy i dań kuchni włoskiej Prymat
pomidory krojone 1 puszka
woda letnia 1 szklanka
ser żółty 30 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza cebulowa z boczkiem

Drożdże rozpuść w 4 łyżkach ciepłej wody. W misce wymieszaj mąkę z solą, wlej drożdże, wymieszaj. Dodaj 2 łyżki oleju i trochę wody (cała szklanka może być za dużo), ugniataj aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Ciasto przykryj ściereczką i postaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na pół godziny.
Boczek pokrój w małą kostkę i obsmaż na patelni. Pieczarki pokrój w grubszą kostkę i również podsmaż na patelni. Cebulę obierz i pokrój w cienkie pół plasterki, zeszklij na oliwie. Pomidory osącz z zalewy. Wszystkie składniki nadzienia połącz w misce, dopraw solą i pieprzem oraz przyprawą do pizzy.
Wyrośnięte ciasto przełóż na wysmarowaną olejem blachę i rozprowadź na całości i ponakłuwaj widelcem. Na ciasto wyłóż nadzienie. Pizze piecz 30-35 minut. Przed końcem pieczenia posyp pizzę startym serem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adam1f 13.01.2014 23:04
NA PEWNO PYSZNA
jolanta19 13.11.2011 18:07
super
Izabela/bella81 10.10.2011 20:50
piękna pizza
czekoladka_m 01.08.2011 14:32
Ja także chętnie skosztowałabym kawałek:)
Misiek1 18.07.2011 21:02
Chętnie bym się poczęstował:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak