Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żeberka duszone w ziołach i piwie

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żeberka wieprzowe 2 kilo
piwo jasne 1 litr
cebula 800 gram
zagęstnik do sosów 3 łyzki
olej 7 łyżek
majeranek 1 łyżeczka
kminek 1 łyżeczka
Goździki całe Prymat 3 sztuki
ziele angielskie 3 ziarna
posiekana natka 3 łyżki
sól do samku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka duszone w ziołach i piwie

Żeberka dokładnie opłukać, a następnie odsączyć z wody. Pokroić na drobniejsze kawałki. Każdy z kawałków dokładnie natrzeć mieszaniną soli i pieprzu, a następnie pokropić zagęstnikiem do sosów. Przyprawione żeberka podsmażyć na rozgrzanej patelni, aż do momentu nabrania przez nie złotego koloru z każdej strony. Cebulkę obrać i pokroić w krążki. Krążki podsmażyć na rozgrzanym oleju i podczas tego doprawić ją zgniecionym zielem angielskim oraz goździkami. Gotową cebulkę przełożyć do głębszej brytfanki. Dodać wcześniej podsmażone żeberka i zalać piwem. Tak przygotowaną zawartość brytfanki dusić na średnim ogniu przez 35 minut. Po przygotowaniu i przed podaniem posypać natką pietruszki.

Smacznego ;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwona45 10.12.2011 15:13
super
Izabela/bella81 05.11.2011 09:18
Co to jest ten \"zagęstnik do sosów\"? Nigdy się z tym nie spotkałam.
Ania67 28.07.2011 06:34
pyszne mięsko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak