Sposób przygotowania

Rozbić jajka, żółtka utrzeć na pienistą masę z sokiem cytrynowym, zapachem cytrynowym, 5 łyżkami cukru i cukrem waniliowym. Z białek ubić sztywną pianę, dodać resztę cukru, pianę przelać na masę żółtkową. Wymieszać mąkę ziemniaczaną, mąkę i proszek do pieczenia, przesiać na obie masy, wszystko ostrożnie wymieszać. Na końcu domieszać płynne masło. Formę (najlepsza będzie forma żebrowana lub skrzynkowa) wysmarować tłuszczem i wypełnić ciastem. Piec ok. 25 minut.
Na polewę wymieszać cukier puder z sokiem cytrynowym, zabarwić niewielką ilością barwnika na kolor jasnozielony. Można udekorować kwiatkami cukrowymi.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    maciek7

    super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !