Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cytrynowa fala

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

sok z cytryny
zapach cytrynowy 1
cukier 100 g
cukier waniliowy 1
mąka ziemniaczana 75 g
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
mąka 75 g
płynne masło 40 g
sok cytrynowy 3 łyżki
cukier puder 200 g

Przepis i sposób przygotowania na: Cytrynowa fala

Rozbić jajka, żółtka utrzeć na pienistą masę z sokiem cytrynowym, zapachem cytrynowym, 5 łyżkami cukru i cukrem waniliowym. Z białek ubić sztywną pianę, dodać resztę cukru, pianę przelać na masę żółtkową. Wymieszać mąkę ziemniaczaną, mąkę i proszek do pieczenia, przesiać na obie masy, wszystko ostrożnie wymieszać. Na końcu domieszać płynne masło. Formę (najlepsza będzie forma żebrowana lub skrzynkowa) wysmarować tłuszczem i wypełnić ciastem. Piec ok. 25 minut.
Na polewę wymieszać cukier puder z sokiem cytrynowym, zabarwić niewielką ilością barwnika na kolor jasnozielony. Można udekorować kwiatkami cukrowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

maciek7 11.08.2011 20:38
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak