Sposób przygotowania

Margarynę wysypać na stolnicę lub do miski, poszatkować margarynę lub rozkruszyć palcami, dodać proszek do pieczenia i cukier - wymieszać, następnie dodać pokruszone drożdże i również dokładnie wymieszać, potem dodać jajo i śmietanę i szybko zagnieść. Uformować kulę, kroić małe kawałki ciasta i rozwałkowywać cienkie placki (ok 2-3 mm) o średnicy ok 20 cm. Każdy placek podzielić na 8 trójkątów. Łyżeczką nakładać odrobinę dżemu przy podstawie trójkąta i zawinąć ją przyklepując CIASTO WOKÓŁ ZAWINIĘTEGO DŻEMU, a następnie zwijać je do końca w kształt rogalika. Piec w 180 st. C ok 30 min. Ostudzone można posypać cukrem pudrem lub polewą czekoladową. Najlepsze nadzienie to dżem jabłkowy lub wiśniowy własnej roboty lub też wiśnie drylowane z zalewy. Niestety dżemy ze sklepu wyciekają z rogalików podczas pieczenia. Cześć rogalików nadziewam także kremem czekoladowym lub orzechowym.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !